Temel Linux Komutları
Merhaba arkadaşlar sizler için bu yazımızda bilmeniz gereken temel linux kodlarını derledik.
Linux terminal, Windows’daki cmd gibi komut satırıdır. Konsol veya Shell‘de denir.
Linux terminali ctrl+alt+t ile açılabildiği gibi grafik arayüz‘den de erişim mümkündür. Fazla uzatmadan komutlara göz atalım.
man Komutu
man komutu, diğer komutlar hakkında açıklamalar sunar. Örneğin terminali açıp man pwd yazdığımızda pwd komutu ile ilgili bilgileri bizlere getirir.
pwd Komutu
pwd komutu, o anda hangi dizinde bulunduğumuzu gösterir.
sudo Komutu
Linux’ta bazı programlar çalıştırılmak istenildiğinde veya bir kurulum yapılacağında root yetkisi isteyebilir. Sudo komutu ile geçici olarak root yetkisi kazanabiliriz.
ls Komutu
ls komutu ile o an bulunduğunuz dizindeki dosyaları listeler.
cd Komutu
cd komutu ile dosya veya dizinler arası geçiş yapabiliriz. Örneğin cd Belgeler yazdığımızda Belgeler klasörüne geçiş yapmış oluruz.
cd .. komutuyla da bir üst dizine geçiş yaparız.
cat Komutu
cat komutu, dosyaları okumamızı sağlar.
mkdir Komutu
mkdir komutu, yeni dizin oluşturmak için kullanılır. Örneğin dosyalar adlı bir dizin oluşturulmak istediğimizde mkdir dosyalar yazmamız yeterli olucaktır.
rmdir Komutu
rmdir komutu, var olan dizini silmek için kullanırız. Az önce oluşturduğumuz dosyalar adlı dizini rmdir dosyalar diyerek silebiliriz.
cp Komutu
cp komutu, dosyaları kopyalamaya yarar. Örneğin deneme.txt adında bir dosyamız olsun ve bu dosyayı Dosyalar adındaki dizine kopyalamak istiyoruz. Bunun için terminalde cp deneme.txt Dosyalar komutuyla işlemi gerçekleştirebiliriz.
mv Komutu
mv komutu, dosyaları taşımamızı sağlar. Bu komut var olan dosyanın adını değiştirmeye de yarar. Konsolda mv deneme.txt not.txt dediğimizde deneme.txt adlı dosyanın adını not .txt olarak değiştirmemizi sağlar.
rm Komutu
rm komutu, dosyaları silmemizi sağlar. Terminalde rm silinecekdosyaadı şeklinde silebiliriz.
find Komutu
find komutu, dosya veya dizin aramamızı sağlar.